воскресенье, 7 апреля 2013 г.

Інтер'єр кухні в українському стилі


Останнім часом популярним стає оформлення інтер'єру кухні в етно-стилі.

Він має безліч напрямків: марокканський, індійський, скандинавський, японський, китайський, європейський і т.д. У статті ми розглянемо ще одна вельми цікавий напрямок етно-стилю в інтер'єрі кухні, а саме - український стиль.

Варіант розпису стіни кухні в українському стилі

Перш за все, потрібно вибрати оздоблювальні матеріали для дизайну інтер'єру кухні. Для кухні в українському стилі вони повинні бути натуральними. Підлога в ідеалі повинен бути з глини, але таке в сучасних квартирах і будинках навряд чи можна собі дозволити. Тому за підлогою залишають тільки його колір, а матеріали, природно, підбирають за смаком. Це може бути плитка теплого коричневого кольору, або лінолеум, або звичайний дерев'яна підлога аналогічної забарвлення.



Стіни кухні в українському стилі зазвичай грубої фактури, як у старовину. Вони робляться найчастіше за допомогою декоративної штукатурки. Колірна гамма інтер'єру кухні в основному поєднує в собі крім кольору натурального дерева білий, червоний, чорний кольори, в невеликих кількостях синій і жовтий. Стіни кухні в українському стилі, бажано, оформляти тільки в білому кольорі, в іншому випадку - у світло бежевому кольорі. Також на них можна нанести розпис з рослинними мотивами або птахами. Часто на стінах виконують зображення соняшників, калини. У стінах можуть робитися ніші, які заповнюються декоративними елементами.

Важливо оформити правильно стелю кухні. На стелі можна зробити муляжі дерев'яних балок-перекритий (зазвичай застосовуються, якщо велика площа), а можна залишити просто білим, що візуально збільшить приміщення. Важливим для інтер'єру кухні є освітлення. До нього виставляється одна вимога - воно має бути теплим. А світильники можна зробити під замовлення, щоб у них були, наприклад, орнаментальні плафони.

В ідеалі стіни кухні повинні мати грубу фактуру

Світильники з орнаментом, дерев'яні балки на стелі - традиційні елементи кухні в українському стилі

З особливим увагу варто підійти до вибору меблів для кухні. Особливість кухні в українському стилі в тому, що кожен предмет в ній має особливе значення, а інтер'єр відрізняється простотою. Головним атрибутом інтер'єру кухні в українському стилі є стіл. У давнину саме його найбільш ретельно оздоблювали по святами, його цілували перед далекою дорогою і після повернення додому.

Острівна кухня в українському стилі

Варіант меблів в українському стилі
Стіл, як і решта меблів, повинен бути дерев'яним. У ньому можуть бути різьблені ніжки, але у випадку українського стилю - чим простіше, тим краще. Стіл, як правило, накривається вишитою скатертиною. На кухні в українському стилі обов'язково використовуються полки. На білих стінах, пише iBud.ua, відмінно виглядатимуть полиці темного кольору. На полицях розміщують глиняний посуд або інші глиняні вироби в якості декорацій.

Для кухні в українському стилі важливу роль відіграє посуд. У будинку обов'язково повинен бути святковий глиняний сервіз. Кожен день застосовують розписний посуд, дерев'яні ополоники, прикрашені різьбленням дошки, розписні дерев'яні ложки та інше. А глиняні глечики, як символ повного щастя в будинку, є обов'язковими атрибутами кухні в українському стилі донині.

Розписний посуд - головний атрибут кухні в українському стилі

Глиняні статуетки та посуд розміщуються на спеціально відведених полицях.

На справжньої української кухні обов'язково повинна бути піч, як символ домашнього вогнища і надійності. Але в квартирі піч, звичайно, не зробиш. Тому, можна обійтися її імітацією - зробити в стіні нішу у формі півкола і прикрити її дверкою, як у печі. Це буде і функціонально, і стильно.

Сьогодні кухню важко уявити без сучасної техніки. У кухні українського стилю вона може мати місце, але вся техніка при цьому вбудована і не кидається в очі. Часто на побутову техніку наносять розпис.

Лялька-берегиня - один з головних декоративних елементів кухні в українському стилі

Атрибутом, без якого не може обійтися кухня в українському стилі, є рушники. Вони є не тільки прикрасою кухні, але і свого роду оберегом. Різний орнамент на такому рушнику має свій особливий сенс. Подібної вишивкою прикрашаються і штори, і подушки для стільців, і скатертину.

Рушники - головний атрибут кухні

Використовуйте на кухні в'язки часнику, перцю

Дерев'яний віник - невід'ємна декорація

Обов'язковим для кухні в українському стилі є мішок достатку, наповнений кукурудзою, горохом, квасолею (символами багатства і благополуччя), різними травами (символ довголіття), червоним перцем (чоловіче здоров'я) і насінням (сімейне щастя), дзвіночками, як символом жіночого начала, дерев'яними віниками з аплікаційними мотивами, прикрашений стрічками, сухоцвітом, горішками, горохом, зернами різних злакових культур, ляльки-берегині, в'язки часнику і т.д.

На закінчення хочемо відзначити, що оформити кухню в українському стилі не так то вже й просто, як може здатися. Адже, наприклад, захопившись декоруванням, кухню легко можна перетворити в кімнату музею етнокультури. Тому в оформленні інтер'єру важливо знати міру. У невеликих приміщеннях краще всього зробити легку стилізацію, яка б задавала тон, особливий український колорит інтер'єру.

Комментариев нет:

Отправить комментарий