воскресенье, 7 апреля 2013 г.

Вплив інтер'єру на людську психіку


Чи знаєте ви, що дизайн інтер'єру може серйозно впливати на психіку людини? Варто лише злегка перемудрувати з дизайном інтер'єру і невроз вам забезпечений. Наприклад, в жовтих стінах всі люди відчувають спрагу. А червоний з білим викликають рясне виділення шлункового соку. Тому прийнято стелити білі скатертини.

У цілому ж багато предметів побуту стали традиційними, тому що враховують особливості людського сприйняття. Уявіть, ви входите в передпокій і бачите себе в дзеркалі: "Здрастуйте, один знайомий вже є!" І ви вже розташувалися до незнайомого будинку. Але якщо там же замість дзеркала ви побачите вікно - відразу захочеться піти. Бо виникає таке відчуття, що вас відносить протягом.

До речі - про дзеркала. Петербурзькі фізики розрахували, що, якщо кімнату примусити дзеркалами і розвернути їх під певним кутом, від них йдуть хвилі такої частоти, при якій людина відчуває незрозумілий страх: що стоїть посеред кімнати здається, що він знаходиться в центрі тайфуну. Цей секрет відомий ще з часів Давнього Єгипту. Тоді в кімнати зі стінами з полірованих дзеркал жерці приводили людей, яких треба було залякати і підпорядкувати своїй волі. Неприємні відчуття може викликати і достаток лілового кольору або різка асиметрія.



Можливості дизайну інтер'єру великі, головне, використовувати їх на користь, а не на шкоду. Наприклад, запам'ятати, що синій колір дає відчуття міцності і стабільності, але, в той же час - і нерухомості. Будять оптимізм помаранчеві тони неминуче породжують і суєту. Тому психологи рекомендують використовувати в інтер'єрі колір охри, який на підсвідомому рівні асоціюється з успішністю. Ніжні жовті тони «провокують» зосередженість.

Дослідження показали, що, якщо на робочому столі поставити букет жовтих квітів, людина починає краще міркувати і у нього поліпшується пам'ять. У старі добрі часи в монастирях частенько використовували цей прийом на практиці - для розвитку пам'яті. На коричневий (дерев'яний) стіл клали кілька темно-вишневих палітурок і ставили вазу з жовтим квіткою, тим самим, активізуючи довготривалу пам'ять. У такій обстановці дуже добре вивчати нові матеріали і готуватися до іспитів.

Але будьте обережні: якщо повісити над робочим столом жовту картинку, можуть початися провали в пам'яті. А все тому, що справа тут не тільки в кольорі, але також у формі і обсязі. Легкі прозорі штори теплих тонів сприяють підняттю імунітету.

Комментариев нет:

Отправить комментарий