воскресенье, 24 февраля 2013 г.

Які зони і рівні виділяють в інтер'єрі передпокою

З чого почати при організації інтер'єру передпокою? Раціонально розпорядитися наявним простором допоможе грамотне розподіл усього обсягу приміщення на рівні і функціональні зони.

По вертикалі. Рекомендуємо подумки розділити прихожу на рівні від підлоги до стелі:
• нижній (0-50 см від підлоги) зазвичай використовується для зберігання взуття;
• середній (на висоті 50-180 см) - для розміщення верхнього одягу. Тут же (на рівні очей) зручно повісити дзеркало;
• верхній (180-210 см) служить для зберігання головних уборів. На тому ж рівні розташовують підсвічування над дзеркалом (якщо нижче - сліпить очі);
• антресольний (вище 210 см) створюється для розміщення сезонних речей. Конструкція може бути як закритої (з орними або розсувними дверцями), так і відкритої (полиці в комбінації з коробками або контейнерами).

Системи зберігання для передпокоїв розбиті на вертикальні рівні.

По горизонталі. Має сенс ділити інтер'єр передпокою і коридору на зони, що несуть різну функціональну навантаження. Горизонтальне зонування проводиться, виходячи з форми приміщення:
• вузьку і довгу передпокій-вагончик бажано «розбити» на вхідну зону і коридор;
• просторе приміщення також ділиться на дві частини - власне передпокій і хол;
• маленький передпокій-тамбур, зрозуміло, не потребує додаткового зонуванні, однак саме її найчастіше об'єднують з житловою кімнатою. І вийшов тандем «прихожа-вітальня» обов'язково слід розмежувати.
Маленьку прихожу зазвичай об'єднують з житловою кімнатою, але в утворився загальному просторі обов'язково виділяються функціональні зони.

Оздоблювальні матеріали. Виділяти функціональні зони допомагають покриття для підлоги, стін і стелі в різних частинах приміщення. Так, в інтер'єрі прихожей коридор може бути викладений паркетом, а вхідна зона, наприклад, керамічною плиткою. Межа може переходити на стіни (використання оздоблювальних матеріалів, близьких за кольором і фактурі), повторюватися в обробці стелі (перепад рівнів).

Оздоблювальні матеріали є важливим інструментом зонування.
На фото: інтер'єр холу, фотограф Кирило Овчинніков.

Меблі. Різні предмети меблів також можуть використовуватися як інструмент зонування. У передпокої доречні наскрізні стелажі або невисокі предмети - тумби, комоди.
Світло. В інтер'єрі передпокою, коридору можна організувати «світлову стіну», візуально розділяє приміщення на дві частини. Для цього потрібно вмонтувати в стелю точкові світильники і спрямувати їх світло строго вниз.

Зони передпокої виділяються і за допомогою різних джерел освітлення. Світловому поділу простору допомагають дзеркала.

Перегородки. Цей інструмент зонування застосовується у разі, коли передпокій об'єднана з житловою зоною.

Комментариев нет:

Отправить комментарий