вторник, 10 июля 2012 г.

Правильна організація робочого простору


Вважається, що в розвинених країнах, в офісній роботі зайнято близько 70% працездатного населення, а тому правильна організація робочого простору стає все більш важливою справою. Неважливо, працюємо ми вдома або в громадському будинку, за комп'ютерним столом ми проводимо більшу частину нашого часу, а тому розпланувати простір необхідно правильно.


Безумовно, починати необхідно саме з робочого столу. На кожному з них є комп'ютер (монітор, клавіатура, миша, корпус і т.д.), який і так займає багато місця, тому для документів, CD та інших канцелярських інструментів бажано виділити окреме місце. Як правило, це різні шафи, стелажі або місткі ящики в самому столі.


Зручним інструментом для організації робочого місця можуть стати і сучасні стійки ресепшн, відрізняються вони тим, що крім столу оснащені зручною ширмою, на якій розташовані численні полички. Завдяки цьому елементу їх доцільно використовувати не тільки в громадських будівлях і фойє готелів, але і в домашньому офісі, заощадивши простір на шафах. Працювати в цьому випадку буде не настільки втомлює, адже вони дозволяють ергономічно розташувати все обладнання, периферійні пристрої та документи.

При організації робочого простору особливу увагу слід також приділити розташуванню монітора. Кут перегляду не повинен перевищувати 20-50 градусів, а верхній край екрану повинен бути не вище рівня очей користувача. Таке рішення дозволяє виключити біль у шийному відділі хребта, скоротивши зайві рухи головою під час роботи. Тому доцільним буде використання робочого стола, на якому монітор може бути встановлений в спеціальній порожнини на кілька сантиметрів нижче робочої площини.

Під час роботи на клавіатурі руки потребують зручної підтримки зап'ястя, для цих цілей розроблені спеціальні клавіатури з опуклим профілем якраз для зап'ясть. Також часто доводиться паралельно працювати не тільки з комп'ютером, а й паперовими документами, в цьому випадку рекомендується використовувати спеціальний кронштейн для паперів. Цей нехитрий прилад дозволяє зафіксувати документ на потрібній висоті і відстані від монітора, і Вам не доведеться зайвий раз вертіти головою.

Висота робочої поверхні стільниці повинна бути скоригована на висоту стільця, виконувати роботу краще в природному положенні верхніх кінцівок. Необхідний також зазор, достатній, щоб звільнити ноги і витягнути під нижню частину стола. Зручні і ергономічні крісла є одним з найбільш важливих елементів при роботі за комп'ютером. Вони повинні забезпечувати хорошу стійкість і підтримувати вертикальне положення, при якому хребет зберігає свою природну форму, без навантаження на м'язи спини. Сидіння крісла має бути м'яким і коригувальним положення тіла. Рекомендована висота спинки складає близько 55-60 см. Гнучка регульована спинка і висота сидіння дозволяє регулювати їх зміни до положення тіла під час роботи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий