понедельник, 11 июня 2012 г.

Штучна водойма своїми руками


Погодьтеся, відпочинок жарким днем ​​в тінистій альтанці, серед прекрасних квітів, поблизу водойми сподобається будь-якому дачникові.

Штучна водойма може бути будь-якої форми, однак найпростіше його зробити у вигляді чаші. Бо чашу не складно бетонувати. Щоб зробити водойму, необхідно викопати яму, яка за всіма розмірами повинна бути на 100 мм більше ніж його бетонні стінки. Оскільки бетон укладається без опалубки, нахил стінок водойми не повинен перевищувати 60-70%, інакше при укладанні бетон буде сповзати на дно. Якщо у водойму буде запускатися риба, то обов'язково виготовляється переливний жолоб із захисною сіткою, через який виливаються надлишки води. Яму слід копати від країв до середини, для такого водоймища максимальна глибина становить 0,7-0,8 м. Для утрамбування грунту можна використовувати запасне автомобільне колесо.

Зігніть за формою ями сталеву арматурну сітку з очком 200х200 мм. Після підготовки сітки заберіть її з ями, а яму обкласти щільною поліетиленовою плівкою так, щоб краї плівки виступали за контури ями.

Краї плівки притискають камінням або цеглою висотою 50 мм. Це необхідно для того, щоб між поліетиленовою плівкою і розташованої зверху арматурної сіткою утворився зазор для заливання бетону. Лежачу на цеглинах арматурну сітку можна закріпити дерев'яними кілочками, вбитими в грунт. Укладати бетон починають від центру ями до країв. Товщина шару бетону повинна бути приблизно 100 мм. Для створення водойми площею 3-4 м2 і глибиною 0,7 м знадобиться приблизно 1м3 бетону. Після нанесення шару бетону кілочки видаляють, а в отвори, що утворилися, заливають бетон. Бетон, який залишиться, укладають на плівку, яка виступає за краї ями. Поверхня, яка бетонується, затирається і вирівнюється дерев'яною теркою.

По краях штучного водоймища можна викласти бутовий камінь, а в порожнечі між камінням засипати грунт і посіяти траву або посадити кучеряві рослини. Після триденного витримування бетону водойму заповнюють водою, потім вода змінюється. Цю процедуру необхідно повторити не менше ніж тричі, і тільки після цього можна запускати у водойму рибу. Найчастіше це золоті рибки або золотий короп. Для підвищення у воді вмісту кисню, у спеціальних горщиках з обвісом висаджують елогім, канадську озерну водорість, декоративні лілії. Водяні гіацинти і ряска ростуть на поверхні води і там же пускають коріння.

Щоб наблизити ваше водоймище до природних умов, можна поруч з ним, встановити невеликий насос з вітроколеса (8 лопатей при діаметрі 1,2 м). Подавати воду (з насоса) краще з протилежного боку переливного жолоба.

Озеленення та благоустрій присадибної ділянки - обличчя вашого будинку. Кожен забудовник може зробити свою садибу неповторною і єдиною завдяки своїй праці і фантазії.



Комментариев нет:

Отправить комментарий