среда, 13 июня 2012 г.

Як зробити електрику в квартирі самому


Якщо Ви вже віртуально розставили меблі по місцях, погодивши з іншими членами сім'ї колір оббивки дивана і кількість телевізорів, значить вже є відправна точка для планування розташування електроточек.          


Простіше визначитися з розетками, почнемо з них. Існує два варіанти, простий і складний. У простому варіанті розетки розташовуються по кутах, відступаючи від них приблизно 30 см. Краще зробити їх подвійними. Якщо стіна довга, можна додати розетку по центру, теж подвійну. Місця, де буде стояти телевізор або комп'ютер зазвичай заздалегідь відомі. У цих місцях потрібно ставити четверний або потрійний блок розеток. Висота розеток зазвичай теж близько 30 см по центру від підлоги. Якщо немає необхідності розташовувати розетки вище, краще дотримуватися цієї висоти. Вище розетки ставляться в ванній кімнаті та кухні. Поступово ми переходимо до складного способу. Він відрізняється від простого лише тим, що Вам твердо відома розстановка меблів, і міняти Ви її довго не будете.          

Кілька слів про розетки кухні та ванній. Кухонні розетки ставляться над рівнем столу, на якому буде стояти чайник, мікрохвильова піч та інша електротехніка, в тому числі міксер. Звичайно це 110-120 см по центру від рівня підлоги. Зробити краще 3-4 розетки в одному місці, або розетки подвійні по обидва боки столу, для приготування їжі. Не забудьте про розетки для холодильника. Вона повинна бути за холодильником, на висоті 30 см від підлоги.        

Тепер більш складне завдання, визначитися з освітленням. Найпростіший варіант - це встановити у всіх кімнатах люстру в центрі стелі. Якщо для Вас цього достатньо, далі можна не читати.          

Освітлення дає можливість розбити приміщення на кілька зон. Припустимо, у певному місці хтось із членів сім'ї любить читати перед сном, необхідний настінний світильник або торшер. Освітлення в цьому випадку має бути яскравим і спрямованим. А в іншому місці хтось користується комп'ютером, і хоч він і поглинає всю увагу, але освітлення все ж потрібно. Т.ч. ми виділили три типи освітлення: стельове, для яскравого рівномірного освітлення всієї кімнати; настінне, у вигляді бра, для акцентованого освітлення ділянки кімнати; підлогове - торшер. Комбінуючи їх можна домогтися затишного і комфортного освітлення в будь-який момент часу. Як приклад приведу свою кімнату. Над кріслом, на висоті 3 м (у мене високі стелі) знаходиться галогеновий подвійний світильник, світло якого можна направляти, вимикач знаходиться під ним. На протилежній стіні біля комп'ютера на такій же висоті потрійний галогеновий світильник, на стелі люстра з регулюванням яскравості. Т.ч. я можу освітити будь-яку з половин кімнати окремо, або створити сукупне яскраве освітлення. Поле для фантазій я Вам створив, перейдемо до практичних порад.Всі проводи Вашої квартири будуть зводитися до щита. Він може розташовуватися в квартирі або ж на сходовій клітці. Необхідні Вам дроту - ВВГ нг 3 * 2,5 для розеток і ВВГ нг 3 * 1,5 для освітлення. Т.к. Ви вирішили зробити все «з нуля», по можливості краще, то у нас з Вами вийде по два дроти в кожну кімнату: один розетковий і один освітлювальний.

Існує три способи прокладки проводу до місця призначення. По стінах під штукатуркою, під стелею в гофрованої труби і під майбутній стяжкою в гофротрубе. На стіні провід кріпиться металевою смугою, краще перфострічкою, якщо монтаж ведеться в гофротрубе, то для неї існує спеціальне кріплення. По стінах дроти прокладаються рівною лінією, в тих місцях, де Ви не будете вішати картини. Зазвичай це під стелею на відстані 10 см від нього (запам'ятайте цю відстань, коли будете вішати карниз). До розеток і світильників провід повинен підходити або зверху, або знизу. Ці елементарні правила допоможуть Вам, не просвердлити провід, коли Ви будете вішати полки. При прокладці по підлозі також відступите 10 см від стін, для кріплення плінтуса. Краще для монтажу проводки використовувати підстелеві простір (якщо стелі навісні), або розвести дроти під майбутньою стяжкою. Повторюся, в цих випадках необхідно захистити провід гофротруби. В цьому випадку по стінах дроти підуть у вигляді опускаючи або підйомів до світильників, вимикачів, розеток.Ми обійдемося без распаячная коробок.

Освітлювальний провід тягнеться від щита і до першого вимикача кімнати, закінчується в ньому і з цієї точки прокладаються проводи до всіх світильників, які будуть включатися з цього місця. У цьому випадку встановлюється глибокий підрозетник, службовець одночасно распаячная коробкою і місцем установки вимикача. Розетковий провід прокладається до першої розетки кімнати, закінчується там і з цієї точки слід новий провід до наступної розетки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий