среда, 6 июня 2012 г.

Штучний камінь на кухні та у ванній

Там, де не завжди можна використовувати пластик або деревину, знайдуть застосування матеріал нової генерації - штучний камінь. Він все частіше з'являється в наших кухнях і ванних, відкриваючи нові можливості в дизайні інтер'єрів. А крім того, він дуже практичний.

Композиційні матеріали, або композити, грають величезну роль в усіх областях діяльності. У сфері дизайну особливого значення набуває штучний камінь, який використовується для виготовлення стільниць, мийок, умивальників для кухонь і ванних кімнат, а також столів, підвіконь, фасадів тумб та оздоблення стін.
Багато виробів з композиту разюче схожі на натуральний камінь. Наприклад, композит Solid Surface (що означає «міцна поверхня») виробляють з гідроксиду алюмінію (його отримують з меленої руди), сполучного з акрилової смоли, а також пігментів. Гідроксид алюмінію надає їм твердість і стійкість до механічних пошкоджень.Завдяки вмісту смоли вони значно легше (в порівнянні з натуральним каменем). Ще одне їх перевага - вони термопластичні. Це забезпечує їх вільний формування, дозволяє надавати їм нестандартну форму і створювати з них навіть найнеймовірніші і химерні моделі.

З 60-х років минулого століття, з тих пір як фірмою DuPont був винайдений штучний камінь DuPont Corian (який часто вважається єдиним справжнім матеріалом типу Solid Surface), з'явилася велика кількість продуктів, дуже близьких до нього за складом.На ринку штучний камінь можна зустріти під різними фірмовими назвами (DuPont Corian, Кerrock, Staron, Rausolid, Montelli).Штучний камінь містить приблизно 80% гідроксиду алюмінію і 20% акрилової смоли.Іноді замість акрилової смоли використовують поліефірні смоли. Такі матеріали м'якші у порівнянні з містять акрил - їх простіше подряпати, але вони більш стійкі до дії агресивних хімічних сполук.

Окрему групу становлять композитні матеріали, що використовуються для виробництва мийок. В цьому випадку заповнювачами є або мелений граніт, або гідроксид алюмінію, або кварц, або кремній, а сполучною речовиною - акрилова смола.Кожна з фірм-виробників, що випускають мийки, використовує для своєї продукції оригінальні назви. Найбільш відомими виробниками є Franke (вироби з штучного каменю, званого Fragranite), Blanco (виготовляє мийки з штучного каменю Silgranit), і Teka (зі штучного каменю Tegranit).Увага! Штучний камінь іноді плутають з агломератом (в даному випадку - мармурова крихта з речовиною - поліефірними смолами).З штучного каменю можна виконати не тільки стандартні стільниці, але і функціональні робочі поверхні - профільовані, скошені, з зручними вирізами.
Матеріали поза конкуренцією.
Легкі і пластичні. Вони набагато легше каменю і навіть керамічної плитки.Тому для їх монтажу не потрібна посилена конструкція підстави. Зроблені з них стільниці можуть мати поверхню з рельєфом, заглибленнями, а також вони можуть мати закруглені крайки.Композит є єдиним матеріалом, з якого можна створювати великі багатофункціональні поверхні - стіл плавно переходить в умивальник, мийку або поверхню стіни. На відміну від деревини, ламінату або каменю шви в ньому майже непомітні (їх виконують із клейової маси того ж кольору, що і композит).

Кольорові. Багато фірм пропонують штучний камінь у величезній кількості кольорів і відтінків. Їх колір і текстура залежать від використовуваного пігменту і ступеня помелу каменя - вони забарвлюються в масі. Одні дуже схожі на граніт, інші дивують своїм кольором - вони нічим не нагадують відомі матеріали. Завдяки ідеальному шву в місці примикання до інших кольорів, з них можна створювати візерункові композиції. Вони не змінюють колір під впливом сонячних променів.

Теплі на дотик. На відміну від каменя і керамічної плитки вони теплі, приймають температуру оточення. Їх полірована поверхня дуже гладка.Гігієнічні. Це той матеріал, який найлегше утримувати в чистоті. На гладкою, без помітних швів, поверхні накопичуватися бруду просто ніде. В ній немає щілин, в які могла б проникати вода і волога.Штучний камінь не поглинає вологу, не має часу, в яких могли б розвиватися бактерії, грибки та пліснява. Він не вступає в хімічні реакції з продуктами харчування.

Стійкі до виникнення плям. У порівнянні з ламінатом, деревиною і деякими видами каменю композити стійкі до кислот і хімічних препаратів, а також фруктовим і овочевим сокам (не змінюють колір при попаданні на них фарбувальних речовин).Прості в ремонті. Значний ремонт або роботи з відновлення краще доручити фахівцеві (роботи проводяться безпосередньо на місці, в будинку).Тріщини слід зашпатлевать акрилової клейовий масою. Значні пошкодження усувають, вклеівая ідентичний матеріал. Відремонтоване місце стає непомітним.

Приблизно через 15 років поверхнях з композиту потрібна повторна шліфування та полірування. Це повинен зробити фахівець, у якого є професійне обладнання.



Комментариев нет:

Отправить комментарий